s novým bytom – nový život

bytu W a jeho obyvateľom sa to presne stalo

rekonštrukcia do poslednej bodky

v podaní hausmaus

pre majiteľov, ktorí si dajú poradiť

zmenou prešlo všetko:

• dispozícia, ktorej chýbala nie len pracovňa so šatníkom a steny stáli v ceste – podrobne sa dočítate tu

štýl, materiály a farby

• nábytok a zariadenie

• do poslednej bodky všetko nanovo

a tak podľa návrhu sa realizovalo – no povedzte – vieme to, čo navrhneme aj uskutočniť? 🙂

z bytu sa mal stať domov

navrhnutý do detailu a originálom v každom smere

šitým na mieru

pre majiteľov

jednu z dizpozičných zmien podstúpila kuchyňa – predtým striktne súčasťou obývačky, teraz oddelená “živou stenou”

tú je možné otvoriť aj uzavrieť – podľa nálady a potreby

stena na mieru – rozoberateľná a preskladateľná – pripravená na zmeny

za ňou, chrbtom ku kuchyni, na miesto bývalej jedálne, sa premiestnila obývačka

v priestore dostatočne veľkom, orientovaná k terase

obývacia izba mala slúžiť rodine – na dlhé večery, počas dňa, aj pre návštevy

na posedenie aj dlhé ležanie pri filmoch

o variabilitu sa postarala sedačka, ktorej každý diel je možné pripojiť a premiestniť a vytvoriť aj jedno veľké “ležovisko”

veľký priestor po obývacej izbe sa rozdelil vo dvojo – jedáleň a pracovňu.

presklená stena na celú šírku priestoru – subtílna a elegantná môže pracovňu úplne oddeliť a dopriať súkromie pracujúcemu

svetlo cez ňu preniká aj napriek tomu a večer, po zatiahnutí zavesov, sa môže stať úplne oddelenou miestnosťou

no aj popri tom – jedáleň tiež mala slúžiť nielen na stolovanie

má byť priestorom pre stretávanie a miestom, kde rodina bude večerať a deti si budú robiť úlohy

stoličku si vybral každý inú – veď prečo by aj nemohli takto zasadnúť k jednému stolu?

samotná pracovňa je pánskym útočiskom – homeoffice aj priestor pre fotografa

jednoduchá, funkčná, no svojská v každom smere

skryla všetko, čo bolo potrebné, otvorila sa v miestach, ktoré musia byť po ruke

a vďaka zelenej stene plynulo nadviazala na denný priestor

šatník taktiež našiel miesto v útrobách bytu

presne medzi spálňou a pracovňou vyplnil hluchý priestor a vytvoril prechod – kubus

od stola do postele

v priestore stojí samostatne – miestnosť bez murovaných stien

výrobok sám o sebe stolársky

na druhej strane vytvoril oporu TV časti v spálni

takýto prvok nebráni ani v budúcnosti zmenám – stačí ho rozmontovať a ide sa nanovo

spálňa nielen farbou zmenila atmosféru

nie je v nej nič rušivé a navyše mala sa stať miestom pokojným a za chrbtom inak rušného bytu

mäkká čalúnená posteľ s čelom na čítanie na to úplne stačila

za malým oknom sa nachádza kúpeľňa – slúžiaca len manželom

výška okna bráni priehľadom, no stačí na to, aby do nej prenikalo denné svetlo

kúpeľňa, predtým celá na schodíku, vrátila sa na zem

spády sa predsa len dali vyriešiť bez neho

a podlaha sa tak prelieva priamo do chodby – doslovne

dostať svetlo ku vstupu do bytu bola náročná požiadavka

no práve zmena z tmavej na svetlú podlahu z terrazza a odstránenie veľkej skrine tomu veľmi pomohli

“vstupný šatník” sa tak stal uvítacou miestnosťou interiéru

aj keď v chodbe bolo mnoho nárokov “čo kde uložiť”, snažili sme sa vyhovieť im pestro

tak namiesto stien plných veľkých skríň pribudla komoda či lavica, ktoré miestnosť funkčne zútulnili

nevyhli sme sa ani detailom v tomto duchu

tam, kde po otvorení dverí by zívala len bočnica skrine, vytvorili sme ďalšiu variabilnú hru

policovo-vešiakovú stenu na kabáty, kľúče, tašky – čokoľvek potrebné pri príchode a odchode

nosným materiálom bytu sa stalo terrazzo

namiešané na mieru, nech prepojí podlahu, steny a čierne akcenty

stal sa najtvárnejším materiálom prepájajúcim stavbu aj nábytok

jedálenský stôl je prvkom navrhnutým a zrealizovaným tiež na mieru

kombinácia ohýbanej kovovej podnože a dosky z terrazza je kontrastom, ktorý sa v byte pravidelne opakuje

a aby to nebolo také chladné, ako to znie, tieto tvárne a pevné materiály zútulňuje dubové drevo a prírodné materiály

neutrálne podklady ako terrazzo, drevo a bielo-čierne tóny spojili farby, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou bytu

zároveň na miestach, kde je ich menej vyniknú akcenty v podobe obrazov a doplnkov

obraz nad TV skrinkou podobne ako ostatné v byte z terrazza namaľovala Alexandra Hudecová.

a o druhej strane bytu – o území detí – nabudúce 🙂

za spoluprácu na návrhu, výrobe a dokončení celého priestoru vďačíme každému, kto priložil ruku k dielu:

Nika Bartová, Drevostyl Zavarský, Ateliér Papaver, Alexandra Hudecová a mnoho iných