Netrvalo to deň a noc.. oveľa viac… no z návrhu tohto domčeku sa veľmi tešíme 🙂

Interiéru dvojpodlažného typového domčeka, ktorý v čase, keď sme boli oslovení už takmer stál, sme sa chopili s chuťou a ľahkosťou. Veď ako ináč, bolo to zadanie presne podľa nášho gusta:

“…škandinávsky vidiecky.. také moje útočisko…”

V predstavách sme ho už videli, no všetko sa začalo v pôdoryse. Snažili sme sa na oboch poschodiach aj napriek komplikovanému tvaru domu zakomponovať všetky funkcie a požiadavky klientky.

A tak tam, kde v pôvodnom projekte bolo miesto len na kuchyňu s jedálňou, sa pohodlne vmestila aj obývačka.

V podkroví, ktoré malo pre nedostatok miesta slúžiť len na spánok, vyčlenila sa spálňa a spoločenská miestnosť na prespanie celej rodiny.

Dopodrobna sa o premene prízemia aj podkrovia dočítate tu, tu a aj tu.

Ako ďalšia prišla na rad estetická stránka. Pristúpili sme k “škandinávskemu” zadaniu tak, aby interiér nepôsobil nepatrične k okoliu a prostrediu pri jazere. Využívali sme prírodné materiály – pôvodne bolo v dome uvažované s viacerými odtieňmi dreva, čo sme sa spolu s majiteľkou rozhodli trochu zjednodušiť a držať sa palety tmavého dreva v kontraste s natretým na bielo. Ostatné prírodné odtiene sme prenechali typovým prvkom, ktoré sa vyskytujú v priestore menej koncentrovane – sem tam stolík alebo košík. Severské patinované prvky sme sa snažili dopĺňať aj tunajšími (napríklad Tonetky 🙂 ), veľa prvkov je zamýšľaných ako recyklovaných (pníky, drevená cievka namiesto stolíka…) a mnohé sú predmetom ručnej handmade výroby.

Výsledok je pestrou kombináciou všetkého, no vďaka neutrálnej farebnej palete sa príjemne dopĺňa a vzájomne neprebíja.