Dôvod sa nájde vždy…
Tentokrát ním bolo počasie…
Jarné…
Upršané…
Presne ten čas pustiť sa do pečenia…
Jablkový koláč na škaredú nedeľu.
…
Čo k tomu treba:
na cesto:
225 g masla
50 g kryštálového cukru
1 vajce
1 žĺtok
350 g hladkej múky
…
na plnku:
2 kg jabĺčok (ošúpaných a nakrájaných na drobno)
šťava z 1/2 citrónu
125 g kryštálového cukru
1 lyžička mletej škorice
štipka strúhaného muškátového oriešku
20 g masla
trošku amaretta alebo brandy
malý hrnček mlieka na poliatie
…
Vyšľahajte maslo s cukrom, potom všľahajte vajce a žĺtok, zmes by mala pripomínať miešané vajíčka. Postupne pridávajte múku a cesto poriadne prepracujte rukami. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte odležať v chladničke 3/4 hodiny.
Jabĺčka olúpte, nakrájajte na tenké plátky a nasypte ch do hrnca. Pridajte citrónovú šťavu, cukor, škoricu, muškátový oriešok a prilejte brandy alebo amaretto. Pridajte 4 – 6 lyžíc vody a varte dovtedy, kým nie je z jabĺčok pyré s nerozvarenými kúskami. Stiahnite z ohňa a pridajte maslo. Nechajte ho v jablčnej zmesi roztopiť.
Predhrejte rúru na 210 stupňov. Cesto vyvaľkajte a vyložte ním koláčovú formu. Presahujúce okraje odrežte. Na cesto naneste jabĺčkovú zmes. Odrezané cesto znovu vyvaľkajte, nakrájajte ho na tenké pásiky a ozdobte ním koláč. Vrch koláču potrite mliekom a pečte, kým cesto nie je zlatisté.
…
…
…
Okrem škaredého počasia boli dôvodom na pečenie aj darčeky k narodeninám. Krásny vyšívaný obrus od babičky si pýtal, aby sa s niečím dobrým odfotil a keramická forma na skutočný apple pie rozhodla, čo sa bude piecť. Nakoniec sme ju nepoužili, cesta bolo príliš veľa a forma príliš malá, ale stále čaká na svoju premiéru.
…
A teraz už brú chuť 😉